Lys eller mørk rom?
Holder du af rom? Du køber måske den der mørke rom, som står på rad og række nede hos vinhandleren. Den er sikker. Den kommer fra Cuba og er god. Og den er god i drinks. Og du kan godt lide en drink i ny og næ. Sådan bare at sætte dig med et glas mojito, som indeholder rom, og drømme dig tilbage til en god ferie. Men ved du, at rom ikke kun produceres i Cuba? Der findes lande, som vi slet ikke tænker på som producenter af rom. Venezuela er sådan et land. Der bliver produceret både lys og mørk rom i Venezuela. Og i Danmark!
Kommer du noget i?
Måske kan du godt lide at drikke rom, uden at der er andre former for væske tilsat? Ved du, hvordan du får den største nydelse af rom? Jeg kan give dig et bud: Du bør drikke rom – hvad enten det er mørk eller lys rom, du nyder – fra tulipanformede glas. Du ved, sådan nogle glas, som ligner høje champagneglas: De har en bred bund, en lidt bredere krop og en snæver åbning, som du drikker fra. Det sikrer, at rommens aroma kommer til dig på den optimale vis. Din nydelse bliver større. Mange mennesker ved det ikke, men nyder deres rom fra et almindeligt whiskyglas. Det er da også godt. Men det betyder faktisk, at du mister en del af duftene, som rommen indeholder, fordi glassets åbning simpelthen er for stor. Med et tulipanformet glas kan rommens dufte ligesom ’fanges’ i glasset, og du kan nyde dem.
Det er ikke ligegyldigt
Det kan godt være, at du tænker, at det er da ligegyldigt. Rom skal drikkes, fordi det smager godt. Men tænk på, at rom faktisk er stærk alkohol, og derfor bør du indtage den med måde. Derfor er det en god idé at købe en rigtig god flaske rom og passende glas, så du får den største nydelse. Det vil give dig glæde. Og på den lange bane, så vil det være både sundere og billigere for dig.
Selvfølgelig er der situationer, hvor en drink med rom og cola bare er løsningen. Og det er fuldstændigt ok. Kan du bedst lide det, så drik rommen på den måde. Men gem en sjat rom til en dag, hvor du har lyst til at udfolde dig i køkkenet. Rom er nemlig en utrolig smagsgiver i fx sirup, til kager eller i sovse. Den kan faktisk godt give lidt ekstra umami netop, fordi den er fremstillet af sukkerrør. Og ja, rom er altså også en livredder: Er du forkølet og har en lille smule feber, så er der altså intet bedre end en god, gammeldags romtoddy.
Opskrift på romtoddy
Du får lige opskriften på en god romtoddy her – kun fordi vi er i den tid på året, hvor mange mennesker er forkølede – eller bare går rundt og fryser: Rom, honning, citron- eller appelsinskal overhældes med varm te. Serveres i kop og drikkes med det samme – helst mens du ligger under dynen eller et lunt tæppe og ser en god film. Du får varmen.