Ring til en elektriker ved installation af varmepumpe
Skal du have lavet installeret en luft til vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, skal det udføres af en autoriseret elektriker eller VVS-installatør.
Selv om det efterhånden er mange år siden, at el-lovgivningen blev ændret, så du må lave mere på dine elinstallationer selv, er der stadig mange, som ringer til en elektriker.
Det må du lave selv af el
”De fleste ved godt, at de må skifte stik, lamper og ledninger ud i deres bolig, uden at skulle ringe til elektrikeren. Men er der brug for at skifte en stikkontakt, ringer de oftest til os, selv om det også er noget, de selv må lave”, forklarer Daniel, som er servicechef for Bedste-varmepumpe.dk og Jordvarmeanlæg.dk.
Når Daniel så spørger ind til, hvorfor de ikke laver det selv, ved mange faktisk ikke, at de godt må det. For de tror, at så snart de skal have fat i skruetrækkeren, skal de ringe til elektrikeren.
”De fleste vælger dog at få os ud og lave arbejdet – også dem, som godt ved, at de må lave det selv. For – lidt lige som vi også oplever det med vandinstallationer –folk er mest trygge ved, at det er en fagmand, så arbejder direkte på ledningsnettet”, fortsætter Daniel.
”Andre har forsøgt – men været uheldige. Således havde vi engang en kunde, som klagede over at have fået stød, selv om han havde slukket for stikkontakten, før han begyndte at skifte den”, smiler Daniel.
Brug en autoriseret elektriker til at installere en varmepumpe eller jordvarmeanlæg
Ved nogle elinstallationer er det dog lovkrav, at det er en autoriseret elektriker, der udfører. F.eks. hvis man skal have installeret en varmepumpe eller ved jordvarmeanlæg montering. Se priser på jordvarmemontering på Jordvarmeanlæg.dk, som starter ved cirka 100.000 kr.
Hvis ikke man lader en autoriseret elektriker udføre el-arbejdet, kan der blive problemer med forsikringen, hvis der sker noget. Lad derfor en el-installatør eller VVS-installatør installere pumpen, og på Bedste-varmepumpe kan du se prisen på en varmepumpe luft til vand inkl. montering.
Heldigvis ved de fleste, at det ikke er nok. Du skal slukke på sikringsgruppen i eltavlen til den del af elinstallationen, som du skal arbejde på. Men alene det at finde den rigtige sikringsgruppe kan være svært – særligt i ældre elinstallationer.
”For de er sat op, før der var noget, som hed DYMO-tænger. Og de små papirsedler eller klistermærker, som der blev sat på, da elinstallationerne blev sat op, er teksten ofte falmet på”, forklarer Daniel den udfordring, som folk står med.
”Derfor ringer de hellere til os”, afslutter han snakken om, hvad du må lave selv af el. Læs mere.