Stål i slagteriet
Selvom du måske ikke er den store kødspiser, så kan du alligevel godt lide en god bøf i ny og næ. Derfor går du til slagteren og køber kød. Er du heldig, så kan slagteren give dig et godt råd om hvilken udskæring der bedst at få bøffen skåret fra. Skal det være en eksklusiv bøf fra mørbraden, eller vil du have en bøf med lidt mere fedt i? Han vil også kunne give dig tips om, hvordan du bør stege eller grille bøfferne. Ofte vil slagteren også kunne fortælle dig, hvor dyret, som kødet kommer fra, har levet, inden det blev slagtet.
Typen af kød
Når du har besluttet dig for, om det skal være en bøf fra mørbraden, eller om det skal være fx en entrecote, så vil slagteren skære bøfferne ud for dig. Du har sikkert set det, mange gange før: Slagteren tager sin skarpe kniv frem, finder den rette udskæring frem fra kølerummet, og så skærer han det antal bøffer, du har brug for. Hvad du måske ikke har set, er, at inden han får mulighed for at finde den rigtige udskæring frem, så er der gået en del arbejde forud. For det første er udskæringen blevet skåret fra dyret, og det er blevet hængt på køl.
Den første udskæring er naturligvis ikke sket i den del af selve slagterbutikken, som du har adgang til. Den er sket enten ude på selve slagteriet, hvor der er rigeligt plads. Det kan også være, at slagteren har plads nok ude i baglokalet til selv at partere et stort dyr, så udskæringerne bliver helt, som han vil have dem.
Kraftige slagterimaskiner
En ko er jo et ret stort dyr, og der skal bruges temmelig store slagterimaskiner for at få dyret skåret op i størrelser, der er håndterlige for slagteren. Det er maskiner, som er meget stærke. De har kapaciteter, som vores små køkkenmaskiner derhjemme ikke kan håndtere. De kræver også, at man ved, hvordan man skal håndtere kødet, når den første partering sker. De kraftfulde slagterimaskiner kræver, at man kan håndtere dem sikkert. Derfor ser vi dem ikke i slagterbutikken.
En slagter har brug for, at hans maskiner kan håndtere store mængder kød hurtigt. Kunderne skal jo have de varer, de kommer i butikken for at købe. Helt sikkert har han brug for en båndsav. Båndsaven bruges til at skære de dele på dyret, hvor der er mange eller meget store knogler. Når du fx køber en flæskesteg, så kan du ofte vælge imellem en med meget eller lidt fedt. I begge tilfælde får du dog ikke de store knogler fra grisens nakke eller rygrad (kammen) med i købet. De er blevet skåret fra inden.
Han har givetvis også en kødhakker i stil med disse: https://ingvald.dk/produkt/kodhakkere/ . Det kan godt være, at du har set den i brug. Den behøver ikke at være særlig stor. Alligevel, så er den kraftig nok til, at kunder ikke skal komme for tæt på. En lille kødhakker kan håndtere op til 150 kg kød i timen. Så selv om kødhakkeren, som din slagter bruger, står fremme, så du kan se, den, så er det en slagterimaskine, som skal håndteres med respekt. Vi vil jo helst undgå ulykker.